GEDROOGDE LAGURUS: EEN AAIBARE EYECATCHER

Onze droogbloemenkwekers: zij steken de handen uit de mouwen om voor ons de allerbeste droogbloemen te oogsten. Want zonder hen geen bloemen! Inkoper Juul gaat langs bij onze kweker die velden vol prachtige Lagurus heeft groeien.

Lagurus in bloei

Velden vol pluizige bolletjes wapperen in de wind als ik het Brabantse land op loop. Kweker Mark begon zes jaar geleden als zonnebloemenkweker; “Mijn stuk land is door de jaren heen uitgegroeid tot 100 hectaren. Afgelopen jaar startte ik met het kweken van droogbloemen, want hier is veel vraag naar. Net zoals bij de zonnebloemen, ben ik nu ook weer met een paar hectaren begonnen. Ik begin met een klein stukje om het zo goed mogelijk te laten groeien!”

Zonnig seizoen

“Afgelopen jaar bloeiden de Lagurus, mede door het zonnige weer, goed!” Met de sikkel in zijn hand vertelt hij verder: “We oogsten alles nog op ambachtelijke wijze en maken er met de hand bossen van. Dat zou efficiënter moeten kunnen, maar voor nu doen we alles met de hand.”

Lang leve de gedroogde lagurus

Lagurus is een springerige gras met pluizige bollen. Een andere naam voor deze grassoort is ook wel Hazenstaart, omdat de pluizige uiteindes wat weg hebben van de staart van een haas of konijn. Deze droogbloemensoort kun je heel goed op zichzelf in een vaas zetten of combineer hem met andere droogbloemen. Wij verwerken de Hazenstaartjes vaak in boeketten van droogbloemen, omdat ze sterk zijn en lang mee gaan. En omdat het een echte, aaibare eyecatcher is.