Lavendel kopen

Lavendel is één van onze favoriete droogbloemen. Met haar sterke steel en stevige bloemen is lavendel geschikt om te drogen. Gedroogde lavendel is ook een natuurlijk hulpmiddel om motten uit de kledingkast te houden. Maar dat lukt niet met de verse soorten die we in Nederland kennen. Voor kwaliteit moeten we in Frankrijk zijn. Daar groeit lavendel van nature op de kalkgronden van de Provence, op zo’n 800 tot 1100 meter boven de zeespiegel. In de Provence wordt de kleur extra mooi. Dat komt door het klimaat. In de lagere gebieden groeit ook lavendel, maar die wordt gebruikt voor parfums en etherische oliën.

Franse lavendel
Soorten lavendel
Lavendel oogst
Soorten lavendel

Soorten lavendel

We hebben allerlei verschillende soorten lavendel in ons assortiment. Ze dankt zijn bekendheid aan zijn paarse bloemen en heerlijk geur. Maar groeit niet alleen in een paarse kleur. Er zijn ook soorten die wit of roze zijn.

Lavendel Hidcote

De lavendel ‘Hidcote‘ is het geliefdst door zijn bloemkleur. Deze soort heeft namelijk een prachtige dieppaarse kleur. De officiële naam is Lavandula angustifolia. Ze groeit compact en heeft een goede winterhardheid. De lavendel begint midden juni met bloeien, deze bloei duurt ongeveer twee maanden.

Lavendel Stoechas

De lavendel ‘stoechas’ wordt ook wel pluimlavendel of Franselavendel genoemd en is te herkennen aan het pluimpje bovenop de bloemaar. Deze soort bloeit eerder op dan andere soorten en bloeit ook nog eens langer. Deze lavendel heeft niet een typische lavendelgeur, maar ruiken meer naar dennen.

Lavendel Munstead

De lavendel ‘Munstead‘ is één van de betrouwbaarste soorten in ons assortiment door de krachtige groei. Deze soort heeft een purperblauwe kleur en geurt heerlijk. Ze bloeit in de periode van juni tot augustus.

Lavendel Augustifolia

De lavendel Augustifolia is één van de bekendste soorten vanwege zijn prachtige bloei en heerlijke geur. De bloemen kleuren violet blauw. De lavendel bloeit van juli tot september.

lavendel groothandel
Lavendel

Boeket

Een lavendel boeket blijft lang mooi en staat prachtig in een vaas. De geur blijft tijden hangen en als je het niet meer ruikt, hoef je alleen maar de bloemen aan te raken om de geur weer terug te krijgen. Om het boeket mooi te houden, kun je hem het best in direct zonlicht zetten. Zo blijven de kleuren helderder. Zelf gedroogd behoudt ze haar geur en zorgt voor een heerlijke ruikende omgeving. Lavendel is mooi als solo boeket, maar kan ook geel goed verwerkt worden in combinatie boeketten met andere droogbloemen.

Lavendel kwekerij

Lavendel, ook wel Lavandula angustifolia genoemd, gaat in het najaar de Franse grond in. Het eerste jaar is de oogst beperkt, elk jaar is de oogst steeds groter. De geurige, paarsblauwe Lavendelvelden zijn in de maand juli klaar om geoogst te worden. Bij de kwekerij van Greenflor gaat de lavendeloogst  met de hand en duurt zo’n drie weken. Met een sikkel worden de stelen bos voor bos van het land gesneden.

bloeitijd lavendel
lavendelvelden

Franse lavendel

Nadat de lavendel is geoogst worden de bosjes op een natuurlijke manier gedroogd: in een enorme droogschuur, op hun kop, beschermd tegen de felle zon. Zo behouden de bloemen hun karakteristieke kleur. Dankzij de warme Franse zomerwind is ze ongeveer na een week gedroogd en klaar om naar Nederland te vertrekken. Inkoper Marc: “Ik vind het prachtig om met dit natuurproduct te werken. We zijn totaal afhankelijk van het weer; dat houdt het spannend!”

Duurzaam

Sinds 2019 sponsort Greenflor het fonds SPLP dat de ontwikkeling van lavendel in de Provence verduurzaamt. Dankzij deze steun kunnen universiteiten en laboratoria onderzoek doen naar natuurlijke oplossingen tegen schadelijke ziektes en bacteriën. Ook wordt met het fonds de CO2-uitstoot van de Lavendelproductie voor 2029 met vijftig procent verminderd en worden tijdens de oogst maar liefst 20.000 bijen per hectare beschermd. Zo kunnen we samen nog lang blijven genieten van gedroogde lavendua uit de Provence!

Lavendel groothandel

Veelgestelde vragen over lavendel

Waarom ruikt lavendel?

Lavendel heeft een heerlijke geur. De geur ontstaat door de linalool die vrijkomt. Naast dat dit lekker ruikt, is het ook wetenschappelijk bewezen dat de geur van een kalmerend effect heeft. De linalool, die vrijkomt uit lavendel, prikkelt de reukzintuigen in de neus en dat werkt ontspannend. Daarnaast kun je gedroogde lavendel op een schoteltje aansteken, dan gaat het smeulen net als wierook en zorgt het voor een heerlijke geur in huis.

Heeft lavendel een geneeskrachtige werking?

Ja, lavendel heeft een desinfecterende werking en stond hierdoor hoog aangeschreven bij onze voorouders. De oude Romeinen gebruikte lavendel kruid al om zeep en medicijnen mee te maken. Vandaag de dag wordt lavendel veel gebruikt voor huidproblemen. Het is een desinfecterend middel en werkt tegen ziekmakende bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. De oliën linalol, borneol en cineol zijn de voornaamste werkzame stoffen. Ze zorgen voor de wering van ontstekingen.

lavendel groothandel