Chaenomelis

Op een winderige januaridag komen we via G.J. de Ruijter bij chaenomeleskweker Sjouke Dijkstra terecht, een expert in zijn vakgebied en een van Greenflor’s topleveranciers. Vol enthousiasme leidt Sjouke ons rond op zijn kwekerij in Nieuwveen, waar zo’n 5000 m2 chaenomelestakken vol kleine, felgroene knopjes staat – sommige tot wel 3,5 meter hoog!

Chaenomeles en de Hollandse winter

“Deze chaenomelesstruiken zijn al 25 jaar oud, maar ik denk dat we wel een eeuwigheid meegaan”, vertelt de bevlogen ervaringsdeskundige. Het Hollandse klimaat laat zichtbaar zijn sporen achter op het veld. De enorme takken worden ondersteund door grote stokken, welke het omwaaien moeten tegengaan. “Je bent echt helemaal afhankelijk van de elementen. Maar dat je midden in de winter met zo weinig energie tóch een prachtige, bloeiende tak hebt, vind ik echt wel heel gaaf!”, vertelt hij enthousiast.

Van veldslag …

Sjouke is dag in dag uit in de weer met het onderhouden van zijn uitgebreide kwekerij, waar ook velden vol corylopsis, rhododendron, magnolia, sorbus en viburnum te vinden zijn. Deze gure wintermaanden spendeert hij buiten op zijn klompen, waar hij steeds weer nieuwe, rijpe takken van de chaenomelesstruiken knipt. Dit gebeurt met de hand, op het moment dat de groene knopjes beginnen te zwellen. Het temmen van zo’n veld gaat niet zonder slag of stoot. Dijkstra beschrijft het kwekersvak dan ook als een haat-liefde verhouding, waarin regelmatig een stekel in een vinger of tak in een oog verdwijnt. Maar toch gaat hij dóór, op zoek naar de allermooiste takken.

Chaenomelis grower
chaenomeles

… naar warm bad

Na het snoeiwerk wordt de oogst naar een warme schuur verplaatst, waar we fusten vol metershoge chaenomeles ontdekken. Het voelt als een warm bad waarin deze prachttakken tot bloei mogen komen. Met de hand worden ze stuk voor stuk geselecteerd en op lengte geknipt, hierover ontfermt Sjouke’s vrouw Cynthia zich. Het maatwerk spat er vanaf. Het stel zorgt er zo voor dat alleen de beste en mooiste takken richting de veiling gaan, waarna ze vol prachtige roze en witte bloemetjes terechtkomen in bankgebouwen, warenhuizen, hotellobby’s en meer.

Exclusieve bloesemtakken vol liefde

Bij de vraag wat zijn chaenomeles onderscheid, begint Sjouke te stralen. “Het is een erg bijzonder product voor de tijd van het jaar. Een lang houdbare bloesemtak vol prachtige, kleurrijke bloemen. Het verkoopt zichzelf eigenlijk!”. Chaenomeles is een exclusieve en intensieve bloesemsoort, dat betekent veel handwerk. En dat handwerk gebeurt met dubbele werkhandschoenen aan en een veiligheidsbril op. Een maatwerkproduct dus, waar lokale kwekers als Sjouke nog écht liefde in stokken.. ehh stoppen!