Het sourcen van cortaderia doet Greenflor over de hele wereld, van Zweden tot Tunesië en van Thailand tot Ecuador.

Pionier in sourcing word je natuurlijk niet zomaar, daar gaan jarenlange trajecten en duurzame partnerships overheen. Maar juist ook lokale telers hebben een belangrijke plek in ons assortiment én in ons hart. Denk aan Van Leeuwen uit Voorhout, een van Greenflor’s lokale toppers in cortaderia.

cortaderia kweker
cortaderia kweker

Cortaderia season has started

Een zonnige donderdagmiddag eind september. Op de achtergrond rijdt een trein voorbij. De cortaderia’s dansen in de wind. Het seizoen is weer begonnen. Aan de rand van een levendig dorpje vinden we een oase van rust, waar vader, zoon en schoondochter de zojuist vers gesneden cortaderia’s met de hand inkorten, binden en klaarzetten.

De kweker aan het woord

“Dit is een écht familiebedrijf, gestart in 1965”, zo vertelt de energieke 85-jarige eigenaar Chris van Leeuwen. Hij geeft ons een rondleiding over zijn 7000 m2 terrein waar in totaal ruim 100.000 prachtige cortederia’s in bloei staan. “Het bijzondere is dat de Cortaderia Evita niet pluist”, vertelt hij. Een stuk kwaliteit dat je écht terugziet wanneer je de pluim in je hand houdt. “Ze worden zelfs nog witter en mooier wanneer je ze te drogen zet”, gaat hij door, een onmisbare toevoeging aan elk huishouden. De passie voor zijn vak en familiegeschiedenis spat ervan af.

Lees hier over wat van leeuwen nog meer kweekt.

cortaderia kweker

Op naar de groothandel

De cortaderia’s worden met de hand op maat gesneden. 120 cm is de meest gangbare maat, maar op bestelling kan bijvoorbeeld ook 130 cm. Morgen liggen ze al op de veiling en vinden ze hun weg naar de groothandel. Een prachtig product waarvan de kwaliteit duidelijk zichtbaar is en het verschil maakt tegenover concurrenten. Doordat ze gedroogd tot wel jarenlang mooi blijven en geen onderhoud nodig hebben, zijn ze inmiddels tijdloos geworden. Cortaderia’s passen in elk interieur, komen al jaren terug in allerlei trends en zijn een echte eye catcher.

Greenflor is trots op haar kwekers en de duurzame vertrouwensband met de familie Van Leeuwen uit Voorhout, een top 2 leverancier van Nederlandse kwaliteits-cortaderia’s.