De broers Jan Willem en Chris van Egmond zijn al vijf jaar lang gepassioneerd bezig met het kweken van dahlia’s, en ze genieten er nog elke dag van. Dankzij de afwisseling tussen dahlia’s en tulpen blijft het werk leuk om te doen volgens de broers van Kwekerij Van Egmond. Van april tot oktober telen ze acht verschillende soorten dahlia’s, en daarna gaan ze over naar het telen van tulpen in dezelfde kas.

Een team van bloemenliefhebbers 

Elk jaar gaan er nieuwe dahliaknollen de grond in, waardoor er elk jaar weer schitterende dahlia’s in bloei komen. In het seizoen worden er ongeveer een half miljoen dahlia’s gekweekt. Dit doen Jan Willem en Chris natuurlijk niet alleen. Ze hebben een vast team van 4 mensen en in drukke periodes worden er oproepkrachten ingeschakeld en werken er ongeveer 8 mensen.

Dahlia
Dahlia

Geduldig wachten op een bloeiende schoonheid

Vanaf het moment dat de knollen de grond in gaan, duurt het ongeveer drie maanden voordat een dahlia in bloei staat. De acht soorten die worden geteeld komen ongeveer op hetzelfde moment in bloei. Denk aan soorten als dahlia Wizard of oz, dahlia Black fox en dahlia Caro. Er zijn geen enorm vroege of extreem late soorten in de kas bij van Egmond. Wanneer we de kas binnenstappen zien we dan ook een oase van groen vol kleurrijke prachtbloemen.

De betoverende dahlia’s worden met de hand gesneden en gebundeld. Vervolgens worden ze in fusten, in het water gezet en zijn ze klaar om naar de klant te gaan. Dahlia’s worden veel gebruikt voor evenementen, zoals bruiloften. Er zijn ook wel eens vertakkingen bij dahlia’s, dan groeien er meerdere bloemen uit één steel. Daar hoeven ze niks voor te doen, dat gebeurt gewoon door Moeder natuur. Een bijzonder fenomeen.

 

Het kwekersleven 

Chris vertelt ons dat hij het geweldig vindt om kweker te zijn, omdat hij het gehele proces van knol tot bloem dan meemaakt. Hij geniet van de afwisseling tussen het telen van zowel tulpen als dahlia’s, omdat dit twee verschillende seizoenen met zich mee brengt. Dat maakt het kwekersvak extra leuk en afwisselend.

–    “Je bent een Feyenoorder of je bent het niet, dat werkt ook zo bij kweker zijn. Je bent een kweker of je bent het niet.” Aldus Jan Willem van Egmond

Dahlia
Dahlia

Kas teelt versus op het land telen van betoverende dahlia’s 

Een voordeel van dahlia’s kweken in de kas in plaats van op het land is, dat de dahlia’s van betere kwaliteit zijn. Als dahlia leverancier wil je natuurlijk dat de kwaliteit super is. De broers hebben in de kas minder last van weersomstandigheden dan op het land. Denk bijvoorbeeld aan hagelbuien en windstormen, die kunnen namelijk de kwaliteit van de bloemen beïnvloeden.

Laten we eerlijk zijn, dahlia’s zijn gewoon prachtig! De vorm en de verschillende kleuren, het is geweldig.