Het is half juni en dat betekent dat het distel seizoen weer is begonnen. Bij kwekerij Kroon in Abbenes zijn ze alweer volop bezig om de mooiste distels te telen. Kwekerij Kroon is een echt familiebedrijf, dat al generaties lang meegaat. Het bedrijf bestaat namelijk al sinds 1878. Martien Kroon is momenteel al 26 jaar het hoofd van kwekerij Kroon. Hij vind het nog elke dag leuk om te werken met de natuur.

Distels

Vers van het land naar de klant.

Laten we beginnen bij het begin en dat is in de kas. Daar wordt het zelf gewonnen zaad of het gekochte weefselkweek op pluggen gezet. Daarna verhuizen ze naar de buitenlucht, waar ze lekker kunnen wortelen in de grond. En dan, een jaar later, is het eindelijk tijd om de eerste bloemen te oogsten. Je kunt maar liefst acht jaar lang bloemen snijden van één distelplant. Van zaadjes tot distels in volle bloei duurt dus minimaal 2 jaar.

Oogsten maar!

Wanneer de distels in volle bloei zijn en dus gesneden kunnen worden, zorgen ze bij Kwekerij Kroon ervoor dat binnen een half uur de distels op water staan in de schuur.  Dat draagt bij aan de kwaliteit van de bloem. De distels worden uiteindelijk gesorteerd om maat en op bloemkoppen. De volgende stap is de distels laten bundelen door een machine en vervolgens worden ze in fusten gezet. Dan zijn ze klaar om naar de klant te gaan.

Er worden bij Kroon drie soorten distels geteeld. Dat zijn love white green, Donard en Eryngium Donard. Per soort verschilt de tempratuur waarin ze moeten worden bewaard. De ene distel houdt van een warme tempratuur en de ander distel houdt meer van een koude tempratuur.

 

Dahlia
Distels

Teamwork makes the dream work

Per seizoen worden er ongeveer een miljoen stelen geteeld, om dat waar te kunnen maken werkt er een team van 30 tot 35 mensen. Die elke dag de mooiste distels aan produceren zijn. Wanneer de drukte afneemt, neemt het aantal medewerkers ook af.

Wist je dat distels ook een betekenis hebben? Namelijk, standvastigheid en lang leven. Weer wat geleerd vandaag!