Stel je voor duizend kleine kleurenwolkjes in ellenlange uitgestrekte velden. Dat adembenemende beeld vind je terug bij de prachtige kwekerij Jardin Hortence. De hortensia, ook wel de Hydrangea genoemd, staat symbool voor dankbaarheid, schoonheid en overvloed.

Een echte kwekersfamilie

Onze kweker Arnold Glasbergen (39) kweekt deze hortensia’s. Arnold is geboren in een echte kwekersfamilie, want zijn vader had een tulpenbroeierij. Arnold is grootgebracht met de kneepjes van het vak, hij heeft gevoel bij het product en doet zijn werk met veel passie. Daarnaast is Arnold goed in het runnen en plannen van de kwekerij. Dit is erg handig omdat hij in de zomer met een grote groep mensen aan het werk is op het land.

Doorgekleurde hortensia’s
Hortensia's Frankrijk

Prachtige kwekerij

Zo’n 40 jaar geleden is de kwekerij Jardin Hortence opgericht door een man en vrouw uit Brabant. Beetje bij beetje hebben zij de velden steeds verder uitgebreid. Greenflor koopt al jaren de doorgekleurde hortensia’s van dit koppel. Het koppel besloot de kwekerij niet voort te zetten. Op dat moment heeft Greenflor Jardin Hortence gekocht en namen Arnold en Annelies het stokje over hebben in het prachtige Frankrijk.

Hortensia kwekerij
Pommerit-Jaudy in Bretagne

De kwekerij is gevestigd in Pommerit-Jaudy, een klein dorpje in Bretagne, Frankrijk. Het klimaat hier is ten opzichte van Nederland wat zachter. Daarnaast zorgt de vele regen voor de bloei. Ook zijn de temperaturen geschikt voor de bloei van de hortensia in deze streek van Frankrijk. Het wordt niet kouder dan -6 graden Celsius en in de zomer ligt de temperatuur rond de 25 graden. Ook het vele licht dat we hier hebben, is van belang. Dit bij elkaar zorgt voor planten die gestimuleerd raken tot bloei.

Doorgekleurde Hortensia

De pracht van de hortensia

De hortensia’s zijn authentiek door de bijzondere doorkleuring van de bloem. Als de hortensia’s in de bloei staan, veranderen de bloemen van kleur. Het is prachtig om dit doorkleuringsproces bij te wonen.  De samenwerking met Greenflor is perfect. Ondanks de afstand werken we nauw samen met onze collega’s in Nederland. Dat is erg fijn.

Met liefde geweekt

Voordat de hortensia in de vaas staat, gebeurt er veel. De eerste zes maanden van het jaar worden er vooral onderhouds- en besmettingswerkzaamheden verricht. Denk aan het stimuleren van de planten, het schoonhouden van de percelen en het bemesten van de groei. “In juli starten we met de oogst van de Skimmia stekken”, vertelt Arnold. “In 2014 begonnen we met een aantal van ongeveer 350.000 stekken. Inmiddels is dat aantal uitgegroeid tot meer dan 1 miljoen stekken per jaar.” Deze worden verkocht aan diverse kwekers in Nederland en België.

Hydrangea dried
Hortensia groothandel

Doorgekleurde hortensia

Vanaf medio augustus zien we mooie doorgekleurde hortensia bloemen. Dan weten we dat ze klaar zijn voor de oogst. Het grootste gedeelte komt bij Greenflor terecht. “Een klein deel drogen we zelf”, vertelt Arnold. Dat verkopen we aan bijvoorbeeld Italië.