Wist je dat er zo’n 100 soorten hortensia’s zijn op de wereld? Hortensia’s hebben hun oorsprong in Amerika, China en Japan.

Het najaar staat in het teken van doorgekleurde hortensia’s.

Wanneer de zomer ten einde loopt, worden hortensia’s weer prominent aanwezig. Stel je eens voor: duizenden kleine kleurenwolkjes die uitgestrekte Franse velden bedekken. Dit adembenemende beeld kun je vinden bij kwekerij Jardin Hortence in het Franse Bretagne, dat sinds 2014 met trots onderdeel is van de bloemen importeur Greenflor die leveren aan groothandels. Het is dé plek waar onze unieke doorgekleurde hortensia’s hun oorsprong vinden.

Doorgekleurde hortensia's
Doorgekleurde hortensia's

Een kwekerij vol liefde van Doorgekleurde hortensia’s

Jardin Hortence is zo’n 40 jaar geleden opgericht door een echtpaar uit Brabant. Gelegen in Pommerit-Jaudy, een klein dorpje in Bretagne, genieten de hortensiaplanten van optimale, mediterrane weersomstandigheden. Stap voor stap hebben ze hun velden uitgebreid tot twaalf hectare vandaag de dag.

Toen het echtpaar met pensioen ging, heeft Greenflor, als een van de grootste afnemers, deze unieke kwekerij overgenomen. Arnold Glasbergen en zijn vrouw Annelies, onze eigen ervaringsdeskundigen, zorgen nu met liefde voor de velden. Ze houden ze bij, van onderhoud tot beplanting, en van voeding tot snoeien. Op deze manier wordt een unieke productlijn met enthousiasme voortgezet, zodat Greenflor haar klanten kan blijven voorzien van de prachtigste doorgekleurde hortensia’s.

Unieke kleurencombinaties van Doorgekleurde hortensia’s

Wanneer de eerste voorjaarszon verschijnt, staan de bijna 20.000 hortensiaplanten van Jardin Hortence klaar. Vanbinnen zijn ze een ware productiefabriek die op volle toeren draait. Nieuwe stelen, bladeren en knoppen worden in rap tempo aangemaakt, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Doorgekleurde hortensia's

Vanaf juli beginnen de hortensia’s te bloeien en steken tienduizenden roze en blauwe bloemen fier boven het groen uit. De truc is nu om geduldig te zijn. Als je de bloemen op dit punt niet snoeit maar de natuur zijn gang laat gaan, zullen ze prachtig doorgekleurd raken. Zo ontstaan er vanaf september prachtige bollen met stevige blaadjes in allerlei denkbare kleurencombinaties: groen, blauw, paars, roze en diverse tinten rood. Het is een waar kleurenspektakel en een prachtig proces om te volgen!