De droogbloemen trend kwam voor kweker Jorge als geroepen. Al meer dan veertig jaar kweekt hij allerlei graansoorten en bloemen. Nu droogbloemen helemaal hip zijn, liggen zijn Spaanse schuren weer vol met gedroogde granen en grassen, die weer de mooiste kleuren krijgen. Greenflor-inkopers Jan-Willem en Peter reizen af naar Zuid-Spanje, om het proces met eigen ogen te bekijken.

Bekijk hier alle droogbloemen van Greenflor

Gekweekt
met passie

Jorge is druk bezig met het binnenhalen van de laatste oogsten op zijn uitgestrekte land, als Jan Willem en Peter arriveren. “Eigenlijk kweek ik alle droogbloemen die nu populair zijn , zoals phalaris, triticum, setaria of avena, die na de oogst in zowel de gebleekte als gekleurde variant worden verwerkt. Het hele proces vindt plaats op deze plek. Nadat we de bloemen oogsten, hangen we ze op om te drogen in de warme, Spaanse wind

Droogbloemen uit spanje

Warmste plek

van Europa

Zowel de groei als het drogen gaat snel onder de Spaanse zon. “Het is inderdaad geen straf om hier te wonen”, geeft Jorge lachend toe. Hij wijst naar de heuvels in de verte. “Dit is in de zomer de warmste plek in Europa” In de zomer kan het wel zo’n 40-45 graden worden en in de winter wordt het niet kouder dan 20 graden.”

Het droge landklimaat heeft ook een keerzijde, weet Jorge uit ervaring. “Regelmatig hebben we met misoogsten te maken vanwege die extreme hitte. We zijn dus echt afhankelijk van de natuur en zijn blij met af en toe een Hollands buitje!”

In voor- en tegenspoed

Jan-Willem en Jorge stammen beiden uit de tijd van de vorige droogbloemenhype. “Dat is alweer 40-45 jaar geleden”, vertelt Jan-Willem. Door de jaren heen is er een hoop veranderd. “Eind jaren 90 was de trend compleet voorbij. Toen stonden de schuren hier zowat leeg en werkten we met een minimaal aantal mensen”, vult Jorge aan. “Gelukkig kom ik nu weer handen tekort!” We moeten zelfs klanten remmen met hun aanvragen om de standing orders op tijd te kunnen leveren !

K(l)eurige collectie

Naast het zaaien, oogsten en drogen, bleekt en verft Jorge de granen/grassen etc. ook. Ieder seizoen biedt hij de trendkleuren van dat moment. “Het is fijn dat Jan-Willem en Peter langskomen, want dan kunnen we de plannen voor aankomend jaar maken. Afgelopen jaar waren de gebleekte droogbloemen en natuurlijke tinten erg populair, maar nu zien we een verschuiving naar het geverfde assortiment.”

Het geheim van de smid

Jorge is een echte expert op het gebied droogbloemen. Greenflor is blij met de intensieve samenwerking. Jan-Willem: “Hij doet dit al zijn hele leven lang, weet wat er speelt in de markt en kent de kneepjes van het vak. De droogbloemen die hij levert zijn van prima kwaliteit ! We kunnen op zijn kwaliteit aan en hij is een betrouwbare leverancier. Jorge staat voor zijn product en maakt zijn beloftes waar.”

Zijn geheim?” Het is vakwerk en dat is en blijft het geheim van de smid!”