Aan de Hoogeweg in Rijnsburg bevindt zich het atelier van de moderne Hollandse meesters. Hier worden levende kunstwerken gecreëerd in de vorm van prachtige lelies. Greenflor neemt je mee voor een kijkje in de indrukwekkende kassen van Dutch Lily Masters.

lelie
lelie

Een warm welkom bij de lelie kwekerij

“Natuurlijk mogen jullie even rondkijken,” verwelkomt Wim-Jan Paauw ons met een lach. Bij het betreden van de kassen lijkt het alsof je naar de toekomst reist. Een hypermodern, volautomatisch transportsysteem verplaatst de lelies continu door de kas. Dit systeem geeft de bloemen precies de juiste hoeveelheid warmte, licht en water. “Alles voor de allerbeste kwaliteit,” legt Wim-Jan trots uit.

Erfgoed in bloei

Dutch Lily Masters is voortgekomen uit een samenwerking tussen de leliekwekers Paauw, Imanse en Dutch. Deze familiebedrijven hebben elk een rijke geschiedenis die generaties teruggaat. Met lelies kweken diep geworteld in hun DNA, bundelen de nieuwe meesters Klaas Wagenaar, Wim-Jan Paauw en André Imanse daarom hun krachten voor een toekomst vol nieuwe meesterwerken. Bovendien zetten zij gezamenlijk in op innovatie en kwaliteit, waardoor zij hun rijke tradities kunnen voortzetten en tegelijkertijd vooruitgang boeken in de moderne leliecultivatie.

lelie
lelie

Een zee van leliepracht

Vanaf een ladder in het hart van de kas kijken we uit over een eindeloze zee van lelies. Hoewel er ontelbare soorten lelies bestaan, groeien er in de kassen van Dutch Lily Masters tien unieke hoofdsoorten die het hele jaar door beschikbaar zijn, waaronder Santander, Marlon en Frontera. “Die laatste soort is exclusief verkrijgbaar bij ons,” voegt hij trots toe.

De kassen zijn niet warm, met een temperatuur van ongeveer 16 graden Celsius. “Dat is perfect voor lelies,” legt hij uit. Tussen oktober en maart hebben de lelies extra licht nodig, en dit wordt geleverd door zonnepanelen op de daken.

Innovatie bloeit in de kas

De nieuwe meesters streven, net als hun voorgangers, naar perfectie. “We experimenteren met nieuwe soorten,” zegt hij, terwijl hij een handvol bollen pakt. Nabij steken jonge koppen uit de aarde. Dankzij een samenwerking met Lilies of Life, dat 90 jaar ervaring heeft, hebben we geurloze lelies, zoals Valencia, Sunderland en Brindisi, aan onze collectie toegevoegd. Lachend voegt hij eraan toe: “Omdat niet iedereen zo geniet van de geur van een lelie als wij.”

lelie

Lelie: exclusieve collectie

Naast hun reguliere assortiment kweken de meesters bovendien een aantal exclusieve variëteiten, zoals Yellow Cocette, Twinlife Red en Tribal Dance. “Witte lelies blijven echter de favoriet.” Ze zijn namelijk niet alleen troostend bij begrafenissen, maar bovendien ook de sterren op bruiloften.

Het oog van de expert

Na het afsnijden belanden de lelies op een lange band, waar ze vervolgens door het oog van de meester worden gekeurd. Daarna worden ze zorgvuldig samengebonden tot bossen, klaar om uiteindelijk kunstliefhebbers wereldwijd te betoveren.

Dutch lily master