Samen met de inkopers van bloemengroothandel Greenflor ontmoeten we kweker Theo Dobbe op een frisse donderdagochtend in april. Met armen vol vers geplukte exclusieve-tulpen staat de energieke 82-jarige kweker ons te woord midden op zijn tulpenkwekerij in Vogelenzang, Noord Holland (NL). Hoewel het nog vroeg in het tulpenseizoen is, kijken we er onze ogen uit op zijn tulpenkwekerij.

Handgemaakte nobilisbomen

Exclusieve-tulpen soorten

De kwekerij Dobbe is een samenwerking met Theo’s zoon Patrick. Op één hectare worden wel 100 van de meest exclusieve-tulpen soorten ter wereld gekweekt. Van Mount Tacoma tot Daladier, Pretty Lady, White King en meer. Dat levert per jaar een half miljoen stelen op. “Wij kweken veel oude tulpensoorten die ergens anders niet meer verkrijgbaar zijn”, aldus Theo. Lange tulpen, korte tulpen, dubbel en met franje. Met zijn 60+ jaar ervaring in de sierteelt vertelt hij moeiteloos over de vele verschillende soorten tulpen en hun specifieke eigenschappen.

De sterkste exclusieve-tulpen

“Elke tulp heeft zijn eigen handleiding. Sommige moet je vroeg plukken, andere juist wanneer ze rijper zijn”, vertelt tulpenkweker Theo ons. Gelukkig weten de vier vaste uitzendkrachten uit Polen  ̶  die al jaren ieder hoogseizoen komen helpen op de kwekerij  ̶  precies wat ze moeten doen.

Handgemaakte nobilisbomen 2
Handgemaakte nobilisbomen 2

Theo’s topselectie

Elk jaar opnieuw evalueert het vader-zoon duo de tulpensoorten die dat seizoen gekweekt zijn. “In de broeierij kunnen ze het goed doen, maar op land pakt het soms anders uit”, aldus kweker Theo. Alleen de sterkste tulpensoorten gaan mee naar volgend jaar. Ook wordt er gekeken naar trends in de sierteelt  bij het selecteren van nieuwe bollen. “Je moet meegaan met de vraag van de bloemenwinkel”, aldus de pientere 82-jarige.

Zijn persoonlijke favoriet? De Estella Rijnveld, een sierlijk gevlamde parkiet. “Echt een ontzettend mooi dingetje!”

Als groothandel in bloemen importeert Greenflor exclusieve-tulpen vanuit heel Europa, maar de Hollandse tulpen hebben een speciaal plekje in ons bloemenassortiment. Bekijk het aanbod online!