Anemonen uit Italië stralen als een zonsondergang over de heuvels van Ligurië. We lopen over de meest prachtige bergkwekerij die we ooit hebben gezien – op zo’n 200 meter hoogte en met uitzicht op sprookjesachtige havenstadjes en een azuurblauwe zee – en stuiten op velden vol felgekleurde exotische anemonen met sterke stelen en grote koppen. Een waar paradijs voor Greenflor als bloemengroothandel! 

Handgemaakte nobilisbomen

Een ideaal klimaat voor exotische anemonen

De locatie van deze kwekerij is geen toeval. In Italië gedijen anemonen onder omstandigheden die gunstig zijn voor hun groei en bloei. De teelt vindt vaak plaats in regio’s zoals Ligurië, Toscane en Sicilië, waar de grond vruchtbaar is en de temperaturen mild zijn. Ook deze teler – in het Ligurische San Remo – profiteert van de goed doorlatende grond en goede luchtvochtigheid die deze regio met zich meebrengt en waar anemonen zo van houden. Zijn denkwijze is groots, maar zijn kassen zijn ongecompliceerd. Houten palen, maximaal 1,80 meter hoog en aan de bovenkant bespannen met speciaal doek. Zo worden de anemonen beschermd tegen de elementen wanneer dat nodig is, maar genieten ze toch van de frisse berglucht en Italiaanse zon. Dit zorgt voor hoge kwaliteit en prachtige kleuren bloemen van écht Italiaanse kwaliteit. 

Een kwekerij vol handwerk

Het telen, verzorgen en oogsten van de exotische anemonen en andere bloemen op deze kwekerij gebeurt nog met de hand, niks is geautomatiseerd. In totaal beslaat de teelt van anemonen, ranonkels, pioenen en papaver van deze kwekerij wel 20 hectare berggrond. Om dit alles te onderhouden heeft kweker Steffano jaarrond 18 mensen in dienst. Terwijl onze bloemeninkoper Marc van Graas druk met hem in gesprek is – ze hebben het onder andere over de kwaliteit, logistiek en prijzen – kijken wij onze ogen uit langs eindeloze rijen vol kleurrijke anemonen. Met de hand én met veel liefde worden ze verzorgd door lokale Italiaanse ervaringsdeskundigen. De teelt van anemonen vereist immers zorgvuldige aandacht, de juiste hoeveelheid water en de beste voeding – zelfs in deze idyllische omgeving.  

Handgemaakte nobilisbomen
Handgemaakte nobilisbomen

Unieke anemoonsoorten

We gaan verder op ontdekkingstocht en stuiten op bijzondere soorten eucalyptus waarmee getest wordt, velden vol ontpoppende pioenplanten en zelfs een eigen kweekkas. Een oude dame verzorgt en inspecteert de bloemen en planten die hierin staan nauwkeurig. Nieuwe soorten, kleuren en maten worden hier getest voor eventuele productie. Zo is kweker Steffano op het moment bezig met het testen en voor het eerst produceren van de anemoon levante. Een nieuwe, delicate soort met een dubbel hart – dus vol prachtige en de voor anemonen zo kenmerkende bladeren. 

De combinatie van authentiek Italiaans handwerk en toekomstgericht zakelijk instinct is wat deze kweker zo bijzonder maak. Én waarom bloemengroothandel Greenflor zo trots is op Steffano’s aandeel in ons unieke Italiaanse bloemenassortiment!