We gaan op bezoek bij onze Dahlia kweker. Door de afgelaste bloemencorso’s bedenkt de kweker andere creatieve oplossingen hoe de dahlia’s gebruikt kunnen worden. Nieuwsgierig? Bekijk de video en laat je inspireren.

Imposante dahlia

De dahlia een prachtige bloem en komt in verschillende soorten en kleuren. De dahlia is vernoemd naar de Zweedse botanicus A. Dahl. De dahlia komt uit Mexico. Daar bloeit de bloem tot een hoogte van 3 tot 6 meter uitbloeien. De dahlia wordt gebruikt tijdens de bloemencorso Zundert. Daar rijden bloemenwagens met gemiddeld 400.000 dahlia’s erop. Een prachtige stoet om naar te kijken!

Dahlia soorten
Bloemencorso Sundert Greenflor

Corso Zundert

Ooit een praalwagen gezien van negen meter hoog volledig bedekt met prachtige bloemen, waaronder dahlia’s? Elk jaar september vindt in Noord-Brabant Corso Zundert plaats. Het Corso Zundert is het grootste dahlia-bloemencorso ter wereld. Er worden prachtige wagens gemaakt met daarop enkel dahlia’s. Het is ieder jaar weer een competitie: wie heeft de mooiste wagen? De wagens worden beoordeeld door een vakkundige jury.

De half miljoen dahlia’s worden pas een aantal dagen voor de corso op de wagens ‘getikt’. Doordat de bloemencorso wegens corona is afgelast, hebben de kwekerijen een andere bestemming voor de dahlia’s gevonden. Zij zullen worden gebruikt voor drogerij. Al meer dan 80 jaar mag men genieten van de praalwagens. Hopelijk dit jaar weer ‘live’ met publiek en feest!

Home – Greenflor

Dahlia kweker
Het groeiproces

Het Nederlandse klimaat kan worden omschreven als koud en nat. Om dahlia’s hier te kunnen laten groeien moeten de knollen opgegraven worden en op een koele, donkere plaats worden bewaard. Dit moet gebeuren voordat de vorst inzet. Na de eerste vorst, begin oktober, zullen de knollen worden gerooid. Vervolgens worden ze schoongemaakt en opgedroogd. Vanaf half mei mogen de knollen worden uitgeplant. In ieder geval na het vorstgevaar!

Bekijk alle Dahlia’s in de webshop