Wie is er niet onder de indruk van de heerlijk geur van de Mimosa (Acacia)? Met haar gele bolletjes als bloemen, breng je direct het voorjaar in huis.  Onze Italiaanse mimosakweker Lorenzi neemt ons mee naar zijn prachtig gelegen kwekerij in San Remo. We geven onze ogen volop de kost!

Vroege soorten Mimosa

De mimosa kent een vroege en een late soort, vertelt kweker Lorenzi in zijn prachtig gelegen Mimosakwekerij. In de verte liggen de bergen en de mimosatakken deinen zachtjes mee met de wind. Lorenzi is na al die jaren kweken nog altijd even gek op ‘zijn’ mimosa. “De vroege soorten snijden we begin december rauw. Om de bloemen te laten bloeien helpen we de natuur een handje. Op het moment van snijden zijn de bloemen nog dicht en groen, daarna leggen we ze in een warme cel tussen de 26 en 28 graden met een hoge luchtvochtigheid. Ze krijgen extra voedingsstoffen, waardoor de mimosa in bloei komt. Vervolgens maken we bossen van 150, 200 en 300 gram, afhankelijk van de wens van de klant.’’

Mimosa geurend

Mimosa voor vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die ook in Italië volop wordt gevierd. Een Italiaanse traditie is dat mannen een bosje mimosa geven aan hun geliefde. Lorenzi: “Vrouwendag wordt in Italië daarom ook wel La Festa della Donna genoemd. De gele bloemen staan symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op!”

Mimosa uit Italië

Alle Mimosa die wereldwijd in deze twee maanden beschikbaar is, komt uit dit gebied van Mandelieu en San Remo. Lorenzi vertelt trots dat dit door het perfecte klimaat van deze regio komt. “Voor de mimosa moet het warm zijn, toch hebben de bloemen ook wat kou nodig in de winter. Mimosa is een bijzonder gewas dat op de juiste manier gesneden en gesnoeid moet worden!” Voor een goed Mimosaseizoen moet er volgens Lorenzi veel sneeuw in de Zuid-Franse Alpen vallen, dat is de buffer van de kou. Als het in de winter fris blijft, kan hij het mimosaseizoen verlengen. “Dit jaar hadden we vanaf half december ’s nachts vorst en was het overdag 12 graden met een strakblauwe hemel. Hierdoor kwam de mimosa gelijkmatig in bloei en hadden de kwekers alle tijd om te snijden, waardoor wij ontzettend goede kwaliteit hebben. Dit seizoen is één van de beste mimosaseizoenen ooit geweest!”

Mimosa wholesale