Op één van de mooiste plekjes van Europa ligt de boomgaard van Gabrielle. De kwekerij ligt tussen de Italiaanse bergen en de Middellandse in. Hier in San Remo kweekt hij ginster, prachtige takken vol kleine witte bloemetjes.

Ginster groothandel

Soorten

Gabrielle leidt ons met zijn oude Fiat rond langs de bloeiende bomen en licht toe: “De vroege soorten van de ginster groeien op de zonkant aan de kust. Deze periode begint half november aan de zuidkant en gaat door tot eind maart.” De gepassioneerde kweker legt uit dat er verschillende soorten ginster zijn, de vroege soorten beginnen aan de kust met groeien en de late soorten eindigen in het achterland. Vanwege de hoogte is het daar een stuk koeler. “Iedere honderd meter wordt het 1 graad kouder. Als je vanaf de zeespiegel 500 meter stijgt, is het daar in de winter 5 graden kouder dan beneden aan de kust. Hierdoor kunnen wij het hele seizoen – vanaf half november tot eind maart – ginster leveren. Alle bomen die je nu ziet is de opslag van een jaar,” zegt Gabrielle trots. De takken groeien ongeveer een meter per jaar.

Ginster groothandel

Kleuren

De oorspronkelijke kleur van ginster is wit, toch heeft Greenflor allerlei verschillende kleuren ginster in het assortiment. Hoe dat kan? We verven de bloem op een biologische manier. De voedingskleurstoffen bestaan uit warm water met voeding voor de bloem. Doordat de plant goed drinkt, krijgt hij tegelijkertijd kleurstof en kleurt de ginster mee. Rond kerst is rood een populaire kleur, richting Pasen kiezen mensen vaker voor gele ginster. Andere populaire kleur zijn lila, roze en oranje.

Boeketten

Ginster wordt veel verwerkt in boeketten. Vroeger was deze bloem een vervanger voor gipskruid, omdat gipskruid in de winter niet verkrijgbaar was. Voor een fleurig boeket is ginster een uitstekende aanvulling, de populaire bloem doet het in ieder boeket goed!

ginster inspiratie
ginster kweker

Oogsten ginster

Gabrielle gaat ondertussen door met oogsten van de witte soorten. “Zodra de bloemen rijp zijn, snijden we de bomen kort. Doordat ik verschillende soorten en hoeken op de berg heb, kan ik uit één hoek een maand lang snijden! Ik begin met de vroege soorten beneden en eindig met de hoger gelegen late soorten. Zo heb ik op één berg twee á drie maanden werk om ginster aan Greenflor te leveren!”

Ginster bomen

De bomen in Gabrielles kwekerij zijn al veertig tot vijftig jaar oud. ‘’Ieder jaar snoei ik de bomen helemaal terug. Alles wat ik ervan af snijd, wordt verkocht en de takken die eind maart nog aan de boom zitten worden er dan ook afgesneden. Een kale boom is het resultaat. Vervolgens is het hopen op regen en een goed groeiseizoen!” De rest van het jaar is Gabrielle druk met onderhoud zoals snoeien, water geven en ziektes bestrijden. “Een jaar lang verzorg ik de bomen om in drie maanden tijd de mooiste ginster te leveren!”

ginster bomen