Gloriosakweker Antoine Hoeijmakers verwelkomt ons in zijn inspirerende kas in het Limburgse Maasbree (NL). Hoewel het telen, verzorgen en oogsten van gloriosas delicaat werk is – waarbij het fingerspitzengefühl van vrouwenhanden volgens hem cruciaal is – doet de kas erg modern aan. Antoine kent de kneepjes van het vak en laat niks aan het toeval over. In zijn volledig zelfvoorzienende kas maakt hij optimaal gebruik van licht, ruimte en water. We kijken er onze ogen uit.

“We gingen op zoek naar een exclusief product waarin we ons konden onderscheiden. Met 1,5 hectare zijn we de grootste van in totaal slechts drie gloriosakwekerijen in Nederland. En hebben dus een sterke positie in de markt.”
– Antoine Hoeijmakers, eigenaar Glorious Gloriosa

Een duurzame kwekerij

De gloriosa is een knolgewas dat in 9 á 10 weken evolueert tot een prachtige, volgroeide plant van zo’n 2,5 meter hoog. Wekelijks worden er bij de kwekerij nieuwe vakken geplant, welke uitgroeien tot sterke planten met wel negen knoppen op een tak. Door deze slimme werkwijze kunnen er dan ook elke week nieuwe, verse bloemen geoogst worden. Hiermee creëert Antoine een constante productie. Dit is mogelijk doordat de knollen zichzelf verdubbelen nadat de plant is uitgebloeid. Één knol wordt een nieuwe snijbloem, de ander een kamerplant. Zo functioneert de kwekerij volledig zelfvoorzienend.

Ook duurzaamheid staat hier centraal. Met behulp van een weegschaal in elk vak wordt de hoeveelheid water die de planten nodig hebben heel precies afgemeten. Zo krijgen ze water naar behoefte en is er geen verspilling. Andere duurzame oplossingen zijn onder andere zonnepanelen, insectengaas, een elektrische loader en gloednieuwe ledverlichting waardoor 35% minder stroom nodig is.

De samenwerking tussen kweker en importeur

De samenwerking tussen kwekerij Glorious Gloriosa en Greenflor inkoper Gerard ontstond zo’n zes jaar geleden op de veiling in Aalsmeer. De relatie bloeide net zo hard als de gloriosa zelf en is uitgegroeid van enkele emmers tot een jaarrond afname van zo’n 10 karren per week. Vandaag de dag verkoopt Antoine zijn unieke lange stelen, bijna een meter per stuk, exclusief aan Gerard en Greenflor. Ze zijn daarmee niet op de klok in Aalsmeer verkrijgbaar.

Glorious Gloriosa is verantwoordelijk voor zo’n 70% van de Nederlandse gloriosaproductie. Met een afname van 30% van de handel is Gerard de grootste, meest waardevolle klant. Een unieke samenwerking die onder andere heeft geleidt tot een nieuwe manier van verpakken en vervoeren. Met ons complete assortiment kan Greenflor klanten nu nóg beter voorzien in hun behoeftes.

Gloriosa

Greenflor’s gloriosa inkoper

Gerard de Ruijter, mede-oprichter van het bekende familiebedrijf G. J. de Ruijter is al decennialang een echte pionier op de Aalsmeerse veiling. Zijn klantenbestand bestaat grotendeels uit Nederlandse en Duitse bloemisten. Sinds 2022 is G. J. de Ruijter onderdeel van Greenflor Aalsmeer, waardoor zijn samenwerking met verschillende kwekers nu ook een voordeel voor groothandels over de hele wereld is.