Hoezo winterslaap? De heerlijke, Hollandse winterbloem Hamamelis staat in januari volop in bloei. Haar prachtige bloemen verspreiden een verrukkelijke geur, die je al van ver kunt ruiken.

De Hamamelis is dit jaar dé knapperd van onze voorjaarscollectie. Wij gaan natuurlijk alleen maar voor de allerbeste soort. Die halen de inkopers van Greenflor bij de beste Nederlandse kwekers, die al jaren met liefde deze bloem telen. Inkoper Peter vertelt wat de bloem voor hem en de kweker zo bijzonder maakt.

Toverhazelaar

“Hamamelis staat ook wel bekend als de toverhazelaar: een stuik of klein boompje wat zeer vroeg bloeit in de winter”, vertelt Peter. “Het boompje valt gelijk op door de mooie gelige of oranje, rode kleur.”

De Hamamelis is een langzame groeier, weet Peter. “Vaak heeft het een twee- tot vier jarige teelt nodig voordat het kan worden verkocht. Je kan de leeftijd van de Hamamelis vaak inschatten door naar de bloemsteellengte te kijken. Hoe langer, hoe ouder. Een steel van 2 meter verklapt dat de Hamamelis zo’n 4 jaar oud is.”

https://shop.greenflor.nl/Voorraad/B1/80379065?productgroep=HBEG

Wauw-effect

Waarom koopt Peter deze mooie bloemen in? “De bloem heeft een gigantisch wauw-effect”, zegt hij enthousiast. “De transformatie van knop tot enorme bloem is waanzinnig. Door de langdurige groei, kun je het proces extra goed zien. Dat maakt mij extra blij om dit prachtige product te verkopen!”

Het Nederlandse klimaat maakt het gunstig om de bloem te kweken, omdat de plant goed gedijd bij Hollandse temperaturen. Omdat er in de kas niet veel extra licht nodig is, past de bloem helemaal in een duurzaam assortiment!”

Hamamelis