Vrachtwagens vol verse bloemen, grassen en pluimen komen vanuit heel Europa naar ons toe, klaar om te worden omgetoverd tot oogverblindende droogbloemen. Maarhoe werkt dat eigenlijk?

Greenflor gaat op onderzoek uit.  

Volle toeren 

Verscholen tussen de Rijnsburgse weilanden vinden we onze trouwe partner, die ruim twintig jaar ervaring heeft in het drogen en verven van bloemen en decoratie. Door de enorme toename in de vraag naar droogbloemen, draait het bedrijf op volle toeren. In een week tijd worden hier 120.000 bossen gedroogd en vorig jaar zijn miljoenen pluimen de deur uitgegaan.  

gedroogde tarwe

Op z’n kop 

Een deel van de bloemen komt direct van Italiaanse, Spaanse of Nederlandse kwekers de bloemendrogerij binnen. De verse handel wordt in bosjes op z’n kop aan verrijdbare rekken gehangen, klaar voor het droogproces. Een ander deel van de bloemen komt gedroogd binnen, vanuit Zuid-Amerika tot aan India.  

 

Droogcel 

Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Daarom gaan de rekken vol verse bloemen een speciale droogcel in. Hier zorgen ventilatoren ervoor dat de warme lucht van 60 graden door de cel wordt gepompt, waardoor de bloemen in twee dagen tijd perfect drogen. Dankzij het allernieuwste warmtesysteem, gaat er geen kostbare energie verloren.  

Ververij 

Nadat de bloemen de perfecte hardheid hebben bereikt, worden ze richting de ververij gereden. Dat verven gebeurt allemaal met de hand. Door gebruik te maken van verf op waterbasis, blijven de bloemen, pluimen en grassen zo natuurlijk mogelijk. Met grote bakken wordt het overschot aan verf onder de uitdruppelende bloemen opgevangen. Alles om verspilling tegen te gaan.  

 

De pioen die blijft 

Even verderop wordt geëxperimenteerd met gedroogde pioenenOmdat pioenen die op water waren gerijpt na het droogproces niet sterk genoeg bleken, bloeien de pioenen nu langer op het land. Pas als ze perfect rijp zijn, worden de pioenen geoogst en gaan ze direc vanaf het land de droogcel in. Met als resultaat: sterke, gedroogde pioenen om nog ver na het pioenenseizoen van te genieten.  

 

Trendy kleuren 

De bloemen komen de ververij uit in alle kleuren van de regenboog. Van zachte pasteltinten tot knallende kleuren en van feestelijk goud en zilver tot chique zwart. Door droogbloemen te verven in trendy kleuren, wordt hun levensduur aanzienlijk verlengd en kun je er dus nog langer van genieten.  

Try this at home 

Wil je zelf eens een droogtechniek proberen? Schik kleine bosjes van dezelfde bloemen en hang ze op hun kop om te drogen. Doe dit op een warme, donkere plek; boven de verwarming of in een kast. En als je een ruime oven hebt: stel de heteluchtoven in op 38 graden en steek de bloemen in een ovenrooster, zodat ze rechtop staan. Haal na 3 tot 4 uur de gedroogde bloemen uit de oven en laat ze op een ander rooster afkoelen.