Stap binnen bij Vicini, een hortensiakwekerij die samenwerkt met Greenflor, een vooraanstaande importeur en bloemengroothandel. Ontdek hier de essentiële stappen in het boeiende proces van de hortensiateelt, van zorgvuldige teelt tot aan verzending.

Hortensia kwekerij Vicini

Hortensia kwekerij Vicini uit Nootdorp fuseerde vorig jaar met Arend Roses, een rozenkwekerij. Vicini teelt nu hortensia’s in een voormalige rozenkwekerij. De vroegere rozenkweker en de hortensia-kweker werken nu samen. Vanaf januari 2024 opereert Kwekerij Vicini op twee locaties in Maasland. Ze bezitten twee kassen met hortensia’s, in totaal 11 hectare groot. De ene kas beslaat 8 hectare en de andere 3 hectare. Hun passie voor sierteelt schijnt door in hun werkwijze en producten.

vicini
vicini

Seizoensgebonden schoonheid bij Vicini

Het hortensia seizoen van de kwekerij loopt van april tot december, met een periode van 3 tot 4 maanden zonder beschikbaarheid. Klanten en bloemisten kijken ernaar uit wanneer hortensia’s weer beschikbaar zijn.

Vicini oogst 2 tot 3 keer per week alle hortensia’s in een specifiek gedeelte van de kas. De namen van de hortensia’s worden vastgesteld in overleg met de veredelaar. De Verena is een van de belangrijkste soorten die Vicini kweekt. Deze soort wordt in de grootste aantallen gekweekt en verwerkt.

Water en metaal: het geheim van kleurrijke hortensia’s

Een druppelirrigatiesysteem voedt de hortensia’s, waarbij elke plant elk uur 50 cc water ontvangt via twee slangetjes in de potgrond. Een computer regelt dit proces, waarbij de frequentie van het water geven varieert afhankelijk van de temperatuur. Eén leiding levert water en voeding, terwijl de andere leiding water en metaal bevat. Dit metaal verandert de kleur van de hortensia’s.

Veel hortensia’s hebben basiskleuren zoals rood, roze en wit. Voor andere kleuren voegt men een metaalsoort aan het water toe om ze te kleuren. Aluminium maakt roze hortensia’s blauw en rode hortensia’s paars.

vicini

Snoeien voor gezonde hortensia’s

Elke hortensia plant bloeit slechts eenmaal per jaar. Na het verwijderen van de bloemen vereist de plant nog steeds onderhoud, hoewel minder intensief. Regelmatig snoeien en uitdunnen van takken is noodzakelijk om ongeveer 15 takken per plant te behouden. Dunne takken worden herhaaldelijk verwijderd. Daarna groeien de planten vanzelf en vergt het weinig onderhoud.

Wist je dat?

Als de prijzen laag zijn en er te veel bloemen zijn, laten ze de hortensia’s doorkleuren. Dit resulteert in classic hortensia’s met bijvoorbeeld de tussenkleur champagne. Classic hortensia’s zijn doorgerijpte bloemen en worden apart geveild. Deze bloemen krijgen daardoor een unieke en aantrekkelijke kleur. Hierdoor kunnen ze toch verkocht worden, ondanks de lagere prijzen.

vicini