Een jong stel op avontuur op het Franse platteland. Hun uitdaging: een Bretonse hortensiakwekerij. Kwekers Arnold en Annelies Glasbergen nemen ons mee op quadsafari door een zee aan verbazingwekkende roze, blauwe en lila hortensia’s.

Jardin Hortence

Over de kwerkerij

Jardin Hortence werd in 1994 opgericht. Na jaren van bloeiende handel met importeur Greenflor, werden de werkzaamheden te zwaar voor de kwekers. Greenflor wilde haar belangrijkste leverancier van hoge kwaliteit doorge­kleurde hortensia’s niet kwijt, dus besloten we de kwekerij over te nemen. De start van een periode van bloei voor Jardin Hortence.

“Ik ben eigenlijk hartstikke allergisch voor hortensia’s. Dat wist ik natuurlijk niet van tevoren!”

– Arnold Glasbergen, kweker bij Jardin Hortence

De sterkste soorten hortensia’s

De focus binnen de kwekerij ligt op 4 hortensiasoorten: het oudere, oersterke Bodensee en de nieuwere soorten Crimson, Amethyst en Charlotte. Vooral Bodensee hortensia is een uniek nicheproduct dat bijna nergens meer geteeld wordt. De hortensiaplanten zijn tientallen jaren oud en zijn destijds door de eerste eigenaar geselecteerd vanwege hun geschiktheid voor het gematigde Bretonse zeeklimaat. “Maar de effecten van klimaatverandering zijn duidelijk zichtbaar”, vertelt kweker Annelies.

Jardin Hortence
Jardin Hortence

Bloeiende innovaties op de kwekerij

We rijden verder op de quad. In verschil­lende velden staan testrijen met allerlei soorten hortensiaplanten in verschillende groeistadia. Er wordt getest op kwaliteit, kleur, manier van snoeien en hoe goed de hortensia’s tegen de zon kunnen. Er wordt ook geïnvesteerd in het vervangen van per­celen vol oude, uitgebloeide hortensiastruiken voor jonge, sterke planten.

“We hebben ons laten inspireren door wijnmakers die ook op zoek waren naar meer resistentere soorten om te telen vanwege het veranderende klimaat. Dat wilden wij ook!”
– Arnold Glasbergen, kweker bij Jardin Hortence

Hortensia-experts

Kwekers Arnold en Annelies zijn ondertussen echte hortensia-experts. Ze weten precies hoe ze moeten snoeien zodat de hortensia’s het seizoen erna grotere bloemen geven, tot wel 30 centimeter in doorsnee. “Je moet het leren door het te doen, want elke soort heeft een andere reactie. Er zit geen handleiding bij”, vertelt Annelies.

Het stel heeft een duidelijke visie voor de toekomst van de kwekerij. “Een hortensiaplant zet je voor de komende 20 à 30 jaar in de grond. Het is een lange termijnproduct. Een hortensiaveld omplanten kost al snel €30.000. Dat doe je niet zomaar; daar moet een plan achter zitten”, aldus Annelies, het rekenwonder achter het succes van Jardin Hortence.

Jardin Hortence

Met het ijzersterke duo Arnold en Annelies aan het roer bij hortensiakwekerij Jardin Hortence is importeur Greenflor verzekerd van een vaste stroom van high quality doorgekleurde hortensia’s (de zogenoemde ‘classics’) van de late zomer tot aan de vroege winter. Een prachtig, oersterk nicheproduct uit Bretagne en bijzonder onderdeel van bloemengroothandel Greenflor’s najaarsassortiment.

Ontdek ons assortiment aan hortensia’s in de webshop!