Buiten is de zomer ver te zoeken. Maar wie één voet bij kwekerij Esmeralda in Rijnsburg binnenzet, waant zich direct in zomerse sferen. Een zee van kleurrijke gerbera’s en germini’s lacht je toe. Greenflor neemt een kijkje in de kas. 

Kweker Gerben Wessels opent de deur voor ons. Vijf hectare aan kleur knalt op ons af. Aan de ene kant groeien vrolijke germini’s, aan de andere kant stelen gezellige Gerbera’s de show. Terwijl wij onze ogen uitkijken, vertelt Gerben dat het meeste werk al in de vroege ochtend is gedaan. “Elke ochtend selecteren en plukken we de mooiste bloemen met de hand. 

Daarna worden de bloemen gesorteerd voor verschillende verpakkingen. Gerben wijst naar de hal, waar de kleurrijke karren klaar al klaar staanWe zien monobossen, gemixte gerberaen gemixte germini’s in alle soorten feestelijke thema’s, zoals ‘Ibiza’, ‘Havana’, ‘Lollipop’ en ‘Hollywood’. Vrolijker krijg je het niet.  

Zacht pastel tot helder fel 

Letterlijk alle kleuren komen voorbij: oranje, geel, roze en zelfs blauw en groen, van helder fel tot zacht pastel. De ene bos staat los in het water, de ander ligt in een doos, en weer andere stelen zijn één voor één in een luxe box gestoken. Gerben: “Rond het middaguur gaan onze bloemen op weg naar onze klanten in binnen- en buitenland.” 

Bij Esmeralda groeien al sinds 2001 gerbera’s en germini’s, vertelt kweker Marcel van Vliet.  “Het is echt een prachtige bloem, maar het is ook een luxeartikel. We zijn ons hiervan bewust en proberen onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden.” Zo worden schadelijke insecten zoveel mogelijk biologisch bestrijd. Bijna wekelijks worden in de kassen insecten uitgezet, die natuurlijke vijanden vormen tegen de mineervlieg, spintmijt en rupsen. Dat is beter voor bloem, mens in milieu.” 

 

Warme gloed 

Nu de zon zich niet echt laat zien, staan de lampen in de kassen aan. Een warme gloed valt over de bloemenzee. “Het is donker en vrij koel voor de tijd van het jaar”, legt Gerben uit. “De stroom voor onze belichting produceren we zelf. Daarbij ontstaat ook warmte. Wanneer we die warmte overdag niet nodig hebben, slaan we het op en gebruiken het ’s nachts.” 

Gerben laat zien waar de gerberaplanten beginnen met groeien. “Hier zijn ze nog klein. Elke dag krijgen ze meerdere keren water en meststoffen, soms wel tien keer per dag. Ongeveer de helft van het water stroomt via de draingoten terug naar ons waterreservoir. Het water wordt met UV-straling ontsmet en opnieuw gebruikt. Zo belasten we het milieu niet met onze meststoffen.”  

Nieuwe knoppen 

Bij een iets grotere plant duwt Gerben een heleboel stelen opzij. “Kijk”, zegt hij vrolijk. “Hier ontstaan zomaar weer nieuwe knoppen, waar nieuwe bloemen uit zullen groeien.” Bij kwekerij Esmeralda is de zomer eindeloos.