Perzikbloesem is pure vakmanschap! De exclusieve groothandel Greenflor maakt kennis met de Italiaanse kweker Paulo, in zijn familie wordt al meer dan 100 jaar perzikbloesem gekweekt. Paulo: “Bloesem van de boom snoeien en vervolgens op het juiste moment laten bloeien bij de consument thuis in de vaas, is een vak apart!”

Perzikbloessem groothandel

De bloeiperiode van de perzikbloesem


Midden in zijn boomgaard – met nu nog kale takken – vertelt de Italiaanse Paulo dat hij in januari al begint met snoeien. “Om knoppen in de takken te krijgen, helpen we de natuur een beetje. Daarna halen we de takken van het veld. De korte perzikbloesems van 60 centimeter worden op het veld gebost, de lange perzikbloesem tot 120 centimeter worden in de verschillende hallen gebost.’’

De gesnoeide takken zet Paulo samen met zijn collega’s in een warme cel met hoge luchtvochtigheid waardoor de knoppen ontstaan. Wanneer de bloesemtakken klaar zijn voor vertrek halen worden ze uit de warme cel naar een koude koelcel gehaald. Paulo: “Zo staan ze precies op tijd in bloei als ze bij de klant aankomen!”

Perzikbloessem groothandel
Perzikbloesem groothandel

Perzikbloesem kweken

De familie van Paulo kweekt al ruim honderd jaar perzikbloesem. Deze perzikbloesem is een product dat specifiek uit deze regio komt. Perzik is alleen verkrijgbaar uit deze twee regio’s. “De kennis om perzik in bloei te trekken is uniek! Dat vakmanschap is alleen hier in huis. Bloesem van de boom snoeien en vervolgens op het juiste moment laten bloeien bij de consument thuis in de vaas, is een vak apart! Gelukkig lukt ons dat ieder seizoen weer,” zegt Paulo tevreden.

Perzikbloesem gebieden


Inkoper Marc die al jarenlang bij de Paulo over de vloer komt vertelt dat de exclusieve groothandel Greenflor gebruik maakt van twee productiegebieden om het seizoen goed te spreiden. Marc: “Zowel Zuid-Frankrijk als Midden-Italië heeft een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en frisse winters. De frisse winters zijn nodig om de tak in bloei te zetten, waardoor de bloemen worden aangezet. Door het vroege voorjaar met de hoge lichtintensiteit gaat de bloei heel voorspoedig. Aldus dé perfecte combinatie voor onze perzik!”

perzikbloesem oogst

Bloesemseizoen


“Wie wordt er niet vrolijk van perzikbloesemtakken in een vaas? Om te zorgen dat er het hele voorjaar verse perzikbloesemtakken verkrijgbaar zijn, hebben we verschillende perziksoorten,” vertelt Marc enthousiast. Er zijn vroege soorten en late soorten. Beetje bij beetje wordt er gesnoeid tot de laatste week februari. Daarom kunnen we vanaf half januari tot maar liefst half maart perzikbloesem aanbieden.

Soorten perzikbloesems


Er zijn verschillende soorten perzikbloesem. Begin januari leveren we de standaard soorten perzikbloesem en vanaf eind februari beginnen we met speciale soorten dubbele en witte perzikbloesem. Marc: “Deze dubbele soorten zijn nóg groter van bloem en de witte bloemen zijn heel uniek. Deze zie je bijna nergens. Aldus de perzik biedt een voorjaar lang optimaal genieten!”

Perzikbloesem oogst