Pioenieren

Nederlandse pioenen in het najaar? bij ‘pioenieren’ in Noordwijkhout kan het! Hun droom om iets langer van pioenen te kunnen genieten, werd werkelijkheid. Greenflor nam een kijkje in de kas van Ton en Jolanda van Eijk

Verscholen tussen de velden en kassen van Noordwijkerhout staat het busje van ‘Pioenieren’. Ton en Jolanda van Eijk zijn druk bezig met het inladen van hun vers uit de kas gesneden pioenrozen. Hun pioenenseizoen is nog lang niet voorbij. Ieder najaar weer leveren zij – exclusief aan Greenflor – verse, Nederlandse pioenen. Hoe dat kan? “Dat is inderdaad heel uniek”, geeft Ton toe. “Wij zijn de enigen in de wereld die dit soort pioenen op dit moment leveren.”

Pioenieren
Pioenen

Experimenteren

Waar de eerste pioenen in het voorjaar de kop opsteken en we in de zomer weer afscheid moeten nemen van deze prachtige bloemen, leek het Ton en Jolanda een mooie uitdaging om het pioenenseizoen iets op te rekken. “In 1999 begonnen we met het experimenteren”, vertelt Ton. “Met heel veel vallen en weer opstaan lukt het steeds beter om ook na het gangbare pioenenseizoen nog kwalitatieve pioenen van Nederlandse bodem te leveren.”

 

Ton wijst naar de kratjes die op een rij in de kas staan en waar de eerste kopjes voorzichtig boven de aarde uitsteken. “In elke krat zitten twee kluiten, waar ongeveer acht stelen uit groeien”, zegt hij. “Deze kluiten komen net uit de koelcel, waar hun groei is geremd. Eenmaal in deze kas groeien ze binnen vier weken uit tot bloemen met mooie knop, klaar om geoogst te worden.” Jolanda: “We willen klaar zijn vòòr november, wanneer er weer pioenen uit Chili beschikbaar zijn.”

Pioenen

Veel kennis

In alle vroegte, zodra het licht is, zijn Ton en Jolanda in de kas te vinden. Pioenen pluizen, checken op rupsen – die de knoppen heel lekker vinden – en op tijd oogsten: het werk gaat eigenlijk de hele dag door. “We halen de zijbloemen met de hand weg, zodat alle energie naar de hoofdbloem kan gaan. Zo kweken wij een grotere hoofdbloem. Dit is een echt monnikenwerk!”

Pioenen kweken in het najaar is niet makkelijk. “Het is echt hard werken”, geeft Jolanda toe. “Ieder jaar weer experimenteren we met nieuwe soorten en maken we fouten, waar we steeds meer van leren. Zo gaven we een keer te weinig water, waardoor de knoppen te klein bleven. Je hebt veel kennis nodig om op deze manier pioenen te kweken. Dat houdt dit werk wel spannend.”

Pioenen

Herfstbruiloft met pioenen

In totaal vinden zo’n 250.000 stelen hun weg naar buiten, schat Ton. “Sinds vijf jaar leveren wij onze pioenen exclusief aan Greenflor, waarna ze zelfs tot in New York en Qatar terechtkomen. Pioenen doen het goed op events en bruiloften, die juist in september volop plaatsvinden.” Geef jij het ja-woord in het najaar – mét pioenen van Nederlandse bodem? Exclusiever gaat je bruiloft niet worden!

2109 Pioenieren-01