We rijden vanuit Bordeaux (FR) langs idyllische dorpjes, kerkjes en landweggetjes naar de pioenvelden van Kwekerij Rietkerk. Wanneer we aankomen, laadt eigenaar Edward net de laatste krat Pink Hawaii in de vrachtwagen. “Gps aan en op naar Nederland!”, brult hij vrolijk. Het is de eerste lading van in totaal 2,5 miljoen stelen pioenen die elk voorjaar exclusief naar bloemengroothandel Greenflor vertrekken.

Handgemaakte nobilisbomen

300,000 verrukkelijke pioenen

Nederlander Edward Rietkerk kweekt al sinds zijn 16e en verhuisde in 2010 uit liefde voor de pioen naar Zuid-Frankrijk, op zoek naar het meest vruchtbare stuk land. Zijn kwekerij beslaat inmiddels 26 hectare, gevuld met 33 prachtige soorten pioenrozen. Hij leidt ons rond tussen de gewassen in de Franse heuvels. Anderhalve hectare aan prachtige roodroze lolly’s in een prachtig Frans berglandschap. Het is een sprookjesachtig beeld!

“Je komt echt overal Nederlandse kwekers tegen, altijd op zoek naar het beste stukje grond voor hun product.”

– Edward Rietkerk, eigenaar Kwekerij Rietkerk

Gedeeld pioenen succes

Zo’n 10 jaar geleden kwam Edward in contact met voormalig Greenflor-directeur Cees de Mooij. Rietkerk was op zoek naar een grotere afzetmarkt, De Mooij naar een stabiele instroom pioenen. Dankzij een integrale samenwerking groeide de kwekerij uit tot 26 hectare aan velden, waarvan jaarlijks zo’n 2,5 miljoen stelen pioenen hun weg exclusief naar Greenflor vinden.

Handgemaakte nobilisbomen
Handgemaakte nobilisbomen

Maximale kwaliteit

De vertaalslag tussen kweek en handel wordt vandaag de dag gemaakt door spin in het web Bert van der Kroft. Quality controller, logistiek manager en zelfs kweker – met zijn jarenlange ervaring in de sierteelt en zijn hands-on mentaliteit is Bert de perfecte sparringpartner voor zowel Rietkerk als Greenflor.  In het vroege voorjaar begeleidt Bert de teelt. Zijn focus? De hoogste kwaliteit pioenen, meer inzicht en efficiëntie. Door te meten, registreren en analyseren weet Bert precies wanneer hij wat kan verwachten.

Een mooie toekomst

Ook de komende jaren blijft Greenflor nauw betrokken bij Rietkerk’s pioenenteelt met als doel verdere optimalisatie. Timing, teeltwijzen, derving, koeling – alles wordt geregistreerd, genoteerd en geanalyseerd. “Op deze manier kunnen we voorspellingen voor komend seizoen doen en klanten beter helpen in hun zoektocht naar hoge kwaliteit pioenen”, aldus Bert. Een win-winsituatie voor zowel Rietkerk als bloemengroothandel Greenflor.

Handgemaakte nobilisbomen

Nog nooit eerder was Greenflor’s pioenenassortiment zo sterk, van het vroege voorjaar tot het late najaar. “Dat draagt bij aan onze sterke positie als totaalleverancier in de markt”, vertelt Greenflor-directeur Alain de Mooij trots.