Pompoenen

Bij Greenflor vind je herfstige pompoenen in alle kleuren, vormen en soorten: mini, majestueus, rond, lang, streperig, bobbelig en glad. Gewoon van Hollandse bodem.

Het begint allemaal in het vroege voorjaar, vertelt kweker Stijn ons. In zijn kwekerij in het zuiden van het land kweekt hij al jarenlang pompoenen en andere kalebassen. “Hier krijgen de pompoenen alle ruimte om volop te groeien”, wijst hij over zijn 50 hectare grond.

Pompoenen
Pompoenen

Zaad in de grond

Ieder jaar in februari en maart gaan de zaadjes de grond in. In een paar maanden tijd groeit er een plant uit, die in juli zijn kop boven de aarde steekt. De plant woekert het hele land over en maakt vervolgens mannelijke én vrouwelijke bloemen aan. Pas wanneer de vrouwelijke pompoenen via bijen worden bevrucht, begint de groei van de kalebas. “Het behoud van bijen is dus ontzettend belangrijk. Zonder bijen geen pompoenen.”

Tussen eind augustus en eind oktober zijn de pompoenen klaar om geoogst te worden. Precies op tijd voor Halloween. Gewapend met kuubskisten gaan de arbeiders het land op om het fruit te plukken, dat vanaf de tweede week van oktober in de webshop van Greenflor te vinden is.

POMPOENEN

Typisch Halloween

De pompoenen groeien op de grond. Hoeveel pompoenen er aan een plant verschijnen, is afhankelijk van het weer en de soort. De bloem van de grote oranje maxima pompoen – de typische, klassieke Halloweenpompoen – geeft minder vruchten, maar wordt heel groot. Van zijn kleine broertje Jacky Be Little groeien er tot wel zestig vruchten aan een plant. Niet gek dat deze minipompoenen maar 10 centimeter blijven.

Hoe vochtiger het is, hoe groter de pompoen groeit. Een pompoen bestaat namelijk voor 99% uit water. Maar door de vele regenval dit jaar, groeien er veel minder pompoenen. “Een bloem die openstaat voor bevruchting, kan niet worden bevrucht als er te veel regenwater in staat”, legt de pompoenenkweker uit.  “Waar het vorig jaar heel heet was en de pompoenen bijna het veld af kookten, stonden ze dit jaar door het vele water vaak kopje onder.”

Pompoenen Pumpkins

Hard geknokt

Gelukkig heeft Greenflor ook dit jaar genoeg pompoenen te bieden. Maar: geniet dit jaar extra van je pompoenen. Ze hebben er hard voor geknokt.

Waar Greenflor de afgelopen jaren voornamelijk witte Babyboo pompoenen en oranje Jacky Be Little pompoenen selecteerde, verwelkomen we steeds meer leden in onze pompoenfamilie.

pompoenen

Haal nu het najaar in jouw winkel of webshop met deze herfstige pompoenen!