Onlangs bracht ik een bezoek aan de familie van Elderen in Lijnden. Na de verhuizing naar Lijnden begon de familie zich te richten op het kweken van zomerbloemen. Zoon Reinier bleek een ware pionier te zijn en zag het kweken van nieuwe, onbekende soorten als een uitdaging. Het was echter toen hij in aanraking kwam met de Sandersonia dat Reinier werd betoverd door de schoonheid van deze unieke bloem.

Een ode aan de schoonheid van Sandersonia

De Sandersonia is echt adembenemend! Haar lange, slanke stengels dragen bloemen als flikkerende lichtjes. Met haar oranje bloemblaadjes straalt ze warmte uit. Haar groene bladeren zijn zo rustgevend om naar te kijken.

Onlangs heeft de familie Van Elderen een doorbraak bereikt in hun kweekprogramma: een gloednieuwe soort Sandersonia. Wat deze variëteit zo bijzonder maakt, is dat de bloemen rechtop staan, in tegenstelling tot de traditionele hangende bloemen van de Sandersonia. Deze toevoeging verrijkt het assortiment.

Sandersonia

De uitdaging van de knolletjes

Ondanks het advies van experts, besloot Reinier de Sandersonia toch als snijbloem te telen. De knolletjes van deze plant hebben speciale overwinteringsomstandigheden nodig. Na veel experimenteren verbeterde Reinier de kwaliteit van de bloemen. In het begin waren ze slechts 60 cm lang. Maar door de juiste bemesting en klimaat te vinden, groeien ze nu wel tot 100 cm. Reinier’s motto werd: “Deze plant volgt geen regels, behalve onregelmatigheid.”

Een familiebedrijf in bloei

Reinier van Elderen zag het kweken van onbekende soorten als een uitdaging. Samen met zijn vrouw Irma introduceerde hij als eerste een blauwe lathyrus op de veiling. Toen Reinier de Sandersonia ontdekte, raakte hij betoverd door de schoonheid van deze bloem. Dirk, hun zoon, werkt hard mee in het familiebedrijf. Hij ontwikkelde een speciale pootmachine die de grond luchtig houdt en zorgt voor perfecte plantomstandigheden. Ondanks de innovatieve machine blijft het poten van de kwetsbare knollen handwerk. De familie beheert de hele cyclus zelf. Jaarlijks zaaien ze Sandersonia en oogsten ze minuscule knolletjes die na twee jaar pas snijbare bloemen opleveren.

Sandersonia