Op de bloeiende bergen van de exotische, Turkse kust groeien bloemen, granen en grassen die je in Nederland niet snel zult vinden. Onder de Turkse zon ontmoet Greenflor-inkoper Jan-Willem kweker Ahmed, die prachtige producten levert voor onze kransen en (droog)boeketten. We nemen een kijkje op zijn glooiende velden. 

kwekerij van Ahmed

De eenvoudige kwekerij van Ahmed (45) ligt in het zonnige, bloeiende Turkse berggebied van Izmir, zo’n twee uur rijden van de kust. Een gebied dat logistiek gezien zeker uitdagingen geeft, maar waar kwekers erg enthousiast zijn over het telen en kweken van nieuwe producten. Op weg naar Ahmeds land rijd ik tussen de glooiende wijngaarden en bloeiende fruitboomgaarden door. Achter iedere bocht wacht een nieuwe verrassing.

Kwekerij Turkije

Het land van zijn voorouders

Met een brede glimlach komt Ahmed vanaf het veld op mij aflopen. Omdat mijn Turks niet om over naar huis te schrijven is, ben ik blij dat ik in het Duits met Ahmed kan communiceren. Zijn ouders kwamen als vluchtelingen naar Duitsland, waar hij opgroeide, vertelt Ahmed me. Toen het veilig genoeg was, emigreerde Ahmed terug naar het land van zijn voorouders, waar hij twaalf jaar geleden in de bloemensector ging werken.

Het is druk op het veld

Ik tel zo’n vijftien hoofden tussen de wuivende grassen en granen. “Ik heb voornamelijk zigeuners in dienst. Omdat het oogsttijd is, heb ik veel extra handen nodig”, vertelt Ahmed. “Ieder jaar in april gaan de zaden van de grassen, granen en bloemen de grond in. Dat is een maand eerder dan bij jullie in Nederland, dankzij het milde klimaat in Turkije.” Daarnaast gaat Ahmed met zijn mensen het wild in om dennenappels en mos te plukken, die worden verwerkt tot kransen.

Ouderwets met de hand

In het eenvoudige bedrijfspand, dat Ahmed sinds twaalf jaar huurt, staan koelcellen om de producten zo vers mogelijk te houden. “Het zaaien en oogsten gebeurt nog ouderwets met de hand. Hier in Turkije lopen we qua techniek nog achter”, vertelt Ahmed. “Maar mijn medewerkers werken hard en het land hier in de bergen is goedkoop, wat maakt dat we de prijzen toch scherp kunnen houden. Ik verwacht dat we binnenkort met een mes of een sikkel gaan werken.”

Met de jarenlange kennis en ervaring vanuit Greenflor in mijn zak, adviseer ik Ahmed wanneer en hoe hij het beste kan kweken, zaaien, oogsten en drogen. Door zijn leergierigheid en bovenmatige interesse pikt Ahmed alles snel op. Toen ik hem vertelde dat de vraag naar droogbloemen groter en groter wordt, stortte zich met veel passie en energie in het droogproces. Ik vind het mooi om hem hierin te mogen begeleiden en zie zijn producten ieder jaar beter en sterker worden.

Kwekerij Turkije

Grote eer

Ahmed vindt het mooi dat zijn producten terechtkomen bij klanten in Nederland, en ook Duitsland, waar hij opgroeide. “De bloemen en grassen die hier groeien, vind je niet zomaar in jullie land”, weet Ahmed. “Ik vind het een grote eer om samen te werken met zo’n mooi bedrijf als Greenflor”, drukt hij me net voordat ik weer in de auto stap op het hart. En ik ben blij met zo’n gepassioneerde kweker als Ahmed. “Tschüss!”