De sneeuwbal, genaamd viburnum opulus  een heerlijke geurende heester, groeit slechts één keer per jaar. Deze halfwintergroene struik bloeit al in de winter of het vroege voorjaar, daarom valt hij des te meer op in veelal kale wintertuin! Niet alleen staat deze heester prachtig in uw tuin, ook als snijbloem is hij zeer geschikt. 

Johan Buijs

Doorgewinterd sneeuwballenkweker Johan Buijs neemt ons mee naar zijn kwekerij in Aalsmeer. Johan: “De struiken staan tot december buiten zodat er lengte op de plant en in de bloemknop komt. De eerste planten gaan in december de warme kas in waar het zo’n 26 graden is. Daarna knippen we in januari de eerste takken. Week na week zetten we steeds meer planten in de kas, zodat er gespreid van januari tot medio april sneeuwballen kunnen worden geknipt!”

Artikel Sneeuwballen Viburnum Opulus
Artikel Sneeuwballen Viburnum Opulus

Groeien

 in het donker

 

Overdag zitten de doeken van de kas dicht, omdat bij direct zonlicht de sneeuwballen slap gaan hangen. Ook met het doek dicht zie je op de plekken met het meeste licht slappe takken. Als de zon ’s avonds ondergaat, trekken deze takken vanzelf weer recht. Op de vaas blijft de sneeuwbal slap met direct zonlicht, daarom is het belangrijk om de bloemen niet in direct zonlicht te zetten!

Mediaverdi 

Mediaverdi, de kwekerij van Johan, is in 1901 opgericht door zijn overgrootvader Oor. Oor kweekte destijds seringen, anjers en chrysanten.  Sinds 1996 runt Johan samen met zijn vrouw met veel passie deze kwekerij. Het assortiment heeft hij uitgebreid met de sneeuwbal. Van januari tot medio april kweken ze Viburnum Roseum Opulus (sneeuwbal) en van september tot november zijn de Anjers aan de beurt. |De naam Mediaverdi is bedacht door mijn vader Coos Buijs en betekent ‘met Dianthus (anjer) verdiend’!”

Artikel Sneeuwballen – Viburnum Opulus

Alleen tijdens hoge nood als er veel luis in het gewas zit, kunnen we niet anders doen dan spuiten. Bladluis komt in het gewas doordat de sneeuwbal van nature glucose aanmaakt en dit zichtbaar is op de plant. Alle bloemen hebben het keurmerk MPS-A+.  We doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te kweken door goede isolatie en we verwarmen met water uit eigen bassin,’’ zegt Johan.

Tweekoppers en vierkoppers. De geknipte sneeuwballen worden door Johan, zijn vrouw en de medewerkers zorgvuldig gesorteerd. Bij het sorteren tellen ze het aantal ballen op de steel. De ballen moeten allemaal even groot zijn,  als een tak twee grote en twee kleine ballen heeft, sorteren ze deze als een tweekopper. Bij vier even grote sneeuwballen gaat deze door als een vierkopper. Johan: “Dit doen maar weinig kwekers, de meeste kwekers tellen het totaal aantal grote én kleine ballen.”

Groeien Klimaat gecontroleerde kas

“We onderscheiden ons door goede bemesting van de plant en een volledig klimaatgecontroleerde kas. Dat draagt bij aan de hoge kwaliteit van de sneeuwballen met dondergroen blad en grote bloemen. Met het feit dat we onze takken zorgvuldig sorteren, maakt dat de sneeuwbal van Mediaverdi bij veel klanten favoriet is!’’

Bekijk het schitterende sneeuwballenaanbod in onze webshop!