Al 57 jaar staat hij voor dag en dauw op om in zijn kwekerij aan het werk te gaan. De 73-jarige familieman Wim van Egmond kweekt er (droog)bloemen in alle soorten en maten. Vandaag neemt Greenflor-inkoper Jan-Willem een kijkje op het land van Wim, dat ergens tussen de Rijnsburgse bloemenveiling en de Rijnsburgse toren te vinden is.

Landmens

Als ik Wim van Egmond aan zie komen lopen, zou ik bijna vergeten dat hij al 73 jaar is. Fris en fruitig staat hij er, dag aan dag, vaak van ’s morgens vroeg tot laat op de dag. Hij kan niet anders, omdat de kwekerij nou eenmaal zijn passie is. “Ik ben een echt landmens en geniet ervan om in de tuin te werken. Ik zie overal klusjes die ik nog graag wil aanpakken.”

Distels en dahlia’s

Wim startte de kwekerij 57 jaar geleden. Met hard werken en oog voor detail groeide zijn bedrijf langzaam maar zeker uit tot een sterk familiebedrijf. Op het land en in de kas groeien tulpen, lelies, distels en dahlia’s. Nu de droogbloemen weer helemaal terug van weggeweest zijn, behoren ook die tot het vaste assortiment.

Perfect rijp

In april gaan de eerste zaadjes van de droogbloemen de grond in. Dat gebeurt met een speciale zaaimachine door medewerkers Kees en Jan-Willem van Egmond. Wim: “Ik zeg altijd: Jij ziet het zaad niet, maar het zaad ziet jou wel.” Omdat de band met Wim nauw is, heb ik als inkoper regelmatig contact met hem over de rijpheid van de bloemen. Pas als de bloemen perfect rijp zijn, begint de oogst.

Uitdagend

“Wanneer de oogst precies plaatsvindt, weten we nooit van tevoren. We zijn afhankelijk van de weersomstandigheden”, legt Wim uit. “Dat maakt dit werk ook voor mij, na al die jaren, nog altijd uitdagend. Ik ben blij met de nauwe samenwerking met Greenflor. De sfeer is gezellig, we leren van elkaar en houden elkaar scherp.”

Stapje terug

Nu de nieuwe generatie op de familiekwekerij aan zet is, probeert Wim een stapje terug te doen. “Ik bemoei me niet meer zo met het personeel. Ook al vind ik dat soms lastig, ik merk dat het goed is om de controle uit handen te geven. Het geeft de medewerkers vleugels!”