Stel je eens voor, een kas vol met 16 soorten hortensia’s. Van zuiver wit tot knalblauw, kort en lang, groot en klein. Dat is wat Edwin en Marco van kwekerij Nooitgedacht elke ochtend zien, op het moment dat zij hun prachtige kas binnenstappen om vol passie de mooiste hortensia snijbloemen te kweken.

Hortensia's

Het kweken van hortensia snijbloemen

Het hortensiaseizoen is weer aangebroken en duurt van mei tot oktober. Gedurende het gehele seizoen kun je genieten van de 16 verschillende soorten die worden geteeld. Aangezien niet elke hortensia op hetzelfde moment groeit, is er arbeidsspreiding en een extra groot assortiment.  Hortensia’s zijn geen eendagsvliegen, ze beginnen als een klein stekje en groeien in slechts twee jaar uit tot volledig bloeiende hortensiaplanten.

Voorbereidingen voor een nieuw hortensiaseizoen

Buiten het seizoen zitten de medewerkers van kwekerij Nooitgedacht ook niet stil. In de winter worden de nodige voorbereidingen gedaan voor het nieuwe seizoen. Als eerst worden de hortensia’s tot op de pot gesnoeid. Hierdoor gaat de hortensia plant opnieuw groeien en komen er weer prachtige bloeiende hortensia’s. Hortensia’s snoeien is een arbeidsintensief proces, aangezien elke hortensia met de hand wordt gesnoeid, maar uiteindelijk levert het weer iets schitterends op. Met een groep van ongeveer 8 personen en een werkweek van 6 dagen duurt het ongeveer 2 maanden om alle hortensia’s te snoeien.

“Je knipt het gewas als het ware tevoorschijn”, aldus Marco van kwekerij Nooitgedacht  

Hortensia's
Hortensia's

De hoogste kwaliteit hortensia snijbloemen

Het is belangrijk om als leverancier niet alleen mooie, maar ook kwalitatief goede hortensia snijbloemen te kunnen leveren. Daarom wordt er zorgvuldig gecontroleerd op eventuele ziektes die in planten kunnen zitten. Daarnaast staan er ijzeren netten in de bedden met hortensia planten, zo blijven de hortensia’s mooi recht omhoog groeien. Ook krijgen de hortensia’s de nodige hoeveelheid water. Het ligt aan de weersomstandigheden, wat die benodigde hoeveelheid is. Er zit in elke pot een druppelaar, zodat er automatisch water kan worden gegeven. Zodra de hortensia’s van de pot worden gehaald, worden ze direct weer op water gezet. Dat draagt bij aan de kwaliteit van de bloemen.

Door al deze factoren zijn de hortensia’s adembenemend en van uitstekende kwaliteit. Dat maakt ze extra geschikt voor export naar het buitenland.

Niet alleen door de prachtige bloemen die ze leveren, maar ook door de snelle en goede service is Greenflor onwijs enthousiast over de samenwerking met kwekerij Nooitgedacht.

Het is een hele betrouwbare en goede kweker!
– John de Mooij, inkoper Greenflor

Lees hier meer over doorgekleurde hortensia’s uit Frankrijk.