Een berg vol mimosa schittert in de middagzon van de Côte d’Azur. Aan de ene kant uitzicht op de helderblauwe Middellandse Zee, aan de andere kant besneeuwde pistes. Dé berg waar wereldberoemde filmsterren tegen opkijken vanuit celebrity hotspot Cannes. En het goudgele toneel van talloze televisieopnames en producties voor bekende modemerken. De grootste mimosakwekerij van Franrijk is geen plattelandsveld, maar een vruchtbaar gebergte vol goudgele mimosa! 

mimosa

Een toonaangevende mimosakwekerij 

“Zo’n 95% van ’s werelds mimosaproductie vindt plaats tussen Nice (FR) en San Remo (IT)”, vertelt Greenflor inkoper en sourcing expert Marc van Graas ons. De pittoreske stadjes Pégomas en Mandelieu-la-Napoule (FR) zijn dan ook dé mimosahoofdsteden van de Côte d’Azur. De lokale bloemencorso, Fête du Mimosa en andere mimosa-gerelateerde evenementen trekken elk voorjaar vele toeristen naar deze regio. We rijden samen met Marc verder de berg op, langs diepe dalen vol zonovergoten mimosabomen en blauwgroene velden vol eucalyptus, op zoek naar de bijna 70 jaar oude kweker Jean Pierre Reynaud. Zijn kwekerij J.P.R. Productions is nu de meest toonaangevende speler in de wereld van mimosa, maar startte ruim 100 jaar geleden als een kleine onderneming, opgezet door Jean Pierre’s doortastende moeder.  

Een kwekerij met mimosa geschiedenis 

Slimme innovaties als automatisering en industrialisatie, maar ook als allereerste verpakken op water in plaats van in dozen én de opzet van custom made orders. Met hard werken en een stevige dosis gezond verstand zorgde de familie Raynaud ervoor dat hun onderneming uitgroeide tot de grootste mimosakwekerij van Frankrijk. Zowel het bedrijf als de berg wordt van generatie op generatie doorgegeven. Een écht familiebedrijf waarin iedereen meewerkt en waar de oude productieruimte zelfs is omgetoverd tot een heus bedrijfsmuseum vol geschiedenis. Het staat er vol met de meest heerlijk geurende mimosaparfums, -zeepjes en -kaarsen. Deze familie weet hoe ze deze goudgele, heerlijk geurende bloemen om kunnen zetten in goedlopende handel. 

mimosa
mimosa

100 ton mimosa 

Vandaag de dag is zo’n 25 hectare van de immense berg beplant met mimosa en allerlei soorten eucalyptus, van cinerea tot populus, baby blue, gunni en nicoli. De mimosabomen zijn al 20 jaar oud, maar worden elk jaar helemaal teruggesnoeid en produceren nog steeds immense hoeveelheden prachtige goudgeel gepluisde bloemen. Tot op de dag van vandaag wordt er met de hand gesneden en is Jean Pierre’s team van zo’n 10 mimosa-experts altijd op zoek naar de beste takken met de mooiste bloemen. Het mimosaseizoen duurt kort, van nieuwjaar tot aan Vrouwendag. In een kleine 3 maanden tijd wordt er door deze familie ruim 100 ton mimosa gesneden en verkocht. Jaarrond is de eucalyptusproduct van deze kwekerij daarnaast goed voor zo’n 100 ton heerlijk geurende blauwgroene takken, vertelt kweker Jean Pierre ons. Een prachtige combinatie van topproducten met een verbluffend uitzicht. 

Een gouden samenwerking 

Marc kent de bevlogen kweker Jean Pierre, een attente man van 69 jaar met gele werkhanden, al ruim 35 jaar. De mannen hebben een samenwerking om trots op te zijn. Greenflor’s klanten genieten maar al te graag van ons Franse mimosa assortiment, met daarin takken tot wel 2 meter lang! Met de juiste behandeling blijft een bos mimosa tot wel een week vers, vol kleuren en geuren. Mimosa is dan ook dé perfecte bloem om het voorjaar mee in huis te halen. 

mimosa