Bij kwekerij Bloeiers is het inmiddels volop siervruchten tijd alle bijna alle siervruchten zijn afkomstig van de komkommer. Hiervan worden unieke decoratieve groenten en siervruchten geoogst.

Kwekerij

Aan de kwekerij van Bloeiers aan de Wierweg in het Noord-Hollandse Slootdorp lijkt geen einde te komen. In de 9500 vierkante meter aan kassen groeien eenjarige zomerbloemen, kruiden, vaste planten en grote hangpotten. Het lijkt net een tuincentrum zo netjes en verzorgd zie het eruit. Een jungle is er niks bij.  Zelf huurde ik 1998 een stukje land in Brabant, waar ik begon met trosanjers kweken vertelt kweker Afke Schrale. Er kwamen papavers en zonnebloemen bij en hield nauwlettend de nieuwste trends op het gebied van bloemen en planten in de gaten.

siervruchten

Wauw-effect van siervruchten

In een magazine komt Afke siervruchten tegen. “Dat sprak me zo aan, dat ik een dag lang mensen belde en vroeg welke zaden ik hiervoor moest gebruiken. In België kwam ik een verzamelaar tegen die me kon helpen aan de juiste zaden. Met mijn eerste oogst siervruchten ging ik langs bloemisten en winkeliers. Het enthousiasme was enorm.”

In 2002 verhuist Afke met haar gezin van Brabant naar Slootdorp, waar ze in een kas achter de boerderij van haar ouders haar groeiende bedrijf voortzet. Al snel staan er vier kassen op haar grond. Afke stuurt een heel team aan met bevlogen medewerkers.

Unieke siervruchten

Elk jaar, na de teelt van de zomerbloeiers, ondergaan de kassen van Bloeiers een ware metamorfose. “We zetten de kwekerij vanaf half juni vol met decoratieve groenten en klimplanten die bijzondere siervruchten produceren”, vertelt Afke. “Met een draadje begeleiden we de klimplanten naar boven. Zo kan het licht de plant overal goed beschijnen en komt er geen zand bij en blijven de producten op het mooist.”

Bij Bloeiers groeien planten langzaam, wordt er weinig gestookt en krijgen zo nodig planten waar nodig water met de hand. “Zo kunnen wij constant de kwaliteit van onze planten in de gaten houden en bijsturen waar het nodig is”, zegt Afke. “Wij beperken de inzet van gewasbeschermingsmiddelen tot het minimum door veel te scouten en te kiezen voor biologische oplossingen. Worden gefermenteerd tot voedingsstoffen voor ons akkerbouwbedrijf.”

siervruchten

Groothandels

De siervruchten zijn voor een groot gedeelte familie van de komkommer en produceren lang houdbare vruchten. Ze zijn populair onder bloemisten, die de vruchten gebruiken voor bloemwerk en decoratie. Wat gisteren is geplukt, ligt vandaag bij Greenflor. “Verser krijg je ze niet! Wij zijn de een van de weinige die dit in Nederland teelt en daar zijn we trots op. De siervruchten zijn verkrijgbaar tussen juli en november. Leg ze op je favoriete schaal en je hebt er vervolgens maandenlang, tot soms wel een jaar plezier van!”