Pioenen

Hollandse pioenen met een verhaal

Wanneer we de kas van de pioenenkwekerij binnenlopen, zien we velden vol prachtige, felgroene pioenplanten, en Hollandse pioenen zo ver het oog rijkt. Tussen het gewas ritselt het. Een brutale kip steekt er zijn koppie bovenuit. Hét geheim van pioenenliefhebbers en -leveranciers Ton en Jolanda van Eijk tegen ongedierte en onkruid in hun pioengewas. En dat op een manier die goed is voor het milieu én voor de portemonnee!

Bijzondere pioenleveranciers

“We hebben zo’n 45 van die dames rondlopen”, vertelt Ton enthousiast. “Het zijn leghorns, dat is een actief kippenras. Die lopen, graven en scharrelen lekker veel”, vervolgt hij. Dankzij zijn gevleugelde vriendinnen zijn herbicides en pesticides overbodig. De kippen wieden het onkruid en eten de rupsen van de nachtvlinder op, welke normaliter in no time een hele pioenoogst naar de knoppen helpen. Een mooie bijkomstigheid is dat met de verkoop van de eieren die deze “dames” leggen – zo’n 300 per jaar per kip – ze in hun eigen onkosten voorzien.

Pioenen
violieren

Over de pioenen uit holland

De kippen kakelen op de achtergrond wanneer pioenenkweker Ton ons rondleidt door zijn kas in Noordwijkerhout. Zijn vrouw Jolanda pluist ondertussen de bloemen met de hand. “Door het verwijderen van de bovenste takjes en blaadjes gaat alle energie naar de knop”, vertelt ze. Dat levert grote, goedgevulde en stevige pioenen .

De Nederlandse pioenenkwekerij van Pioenieren bestaat uit een kas en een buitenveld, samen bijna 3 hectare groot. In totaal kweekt het enthousiaste stel 15 pioensoorten. Van de exclusieve Command Performance tot de prachtige Sarah Bernhardt en Ton’s persoonlijke favoriet: Angel Cheeks.

Roze, lila, zalm, rood, paars en wit – de mooiste kleuren pioenen worden met liefde geteeld en verzorgd. Dat levert in het voorjaar uit de volle grond zo’n 250.000 stelen op, waarvan bijna de helft richting inkoper Greenflor gaat. Wat dit gepassioneerde duo zo bijzonder maakt, is dat ze daarnaast ook in september en oktober zo’n 50.000 stelen weten te produceren, exclusief voor Greenflor.

Uniek: pioenen uit Holland in het najaar

Na lang testen hebben Ton en Jolanda in hun broeierij een unieke, succesvolle werkwijze ontwikkeld voor najaarspioenen van Hollandse bodem. Dankzij slimme trucjes en geoptimaliseerde logistiek loopt de productie van hun pioenen nu door in september en oktober. Omdat deze werkwijze is ontwikkeld in samenwerking met Greenflor-oprichter Cees de Mooij en zijn zoon Alain, gaan deze najaarspioenen exclusief naar importeur Greenflor. “Op deze manier kunnen wij bloemisten, groothandels, tuincentra en lijnrijders in binnen- en buitenland zelfs in het najaar prachtige pioensoorten als Alertie, Sarah Bernhardt en Duchesse de Nemours bieden. Iets waar ze maar al te graag van profiteren!”, vertelt Greenflor directeur Alain de Mooij wanneer we hem spreken over deze unieke samenwerking. 

“We geven altijd bloeigarantie, jouw klanten zijn onze klanten. Als er wat mis is, meld het me dan. Ik heb liever dat onze klanten kwaad terug komen dan chagrijnig wegblijven! Maar in de praktijk gebeurt dat maximaal één keer per jaar.”
– Ton van Eijk, Pioenieren

pioenen